Jump to content

  • Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

NVIDIA OpenGL driver issue?


Old topic!
Guest, the last post of this topic is over 60 days old and at this point you may not reply in this topic. If you wish to continue this conversation start a new topic.

  • You cannot reply to this topic
1 reply to this topic

#1 ncsu121978   Members   -  Reputation: 519

Like
0Likes
Like

Posted 05 April 2013 - 07:33 AM

I am beginning to wonder if there is an issue with the OpenGL drivers from Nvidia on Windows 7. I do my normal programming on my laptop with a GTX 560M graphics card. I do have an external monitor plugged into my laptop and utilize both screens as an extended display setup. But the problem persists even when not using the external monitor.

I coded up a super simple program in C# using SFML2.NET with Visual Studio 2012. All it does is create a RenderWindow and move a RectangleShape across the screen and when it gets to the far right then moves it back to the left to repeat. If I run this in fullscreen mode then I have no issues. When I run this in windowed mode I get a strange graphical glitches. About 2-3 times per second (about every 20 or so frames since I run at 60FPS with vsync) then my image for a brief moment jumps backwards as if it were drawn where it was 10-15 frames ago, and then immediately jumps back to where it is supposed to be. Its as if for one frame, it is still drawing a frame from 15 frames ago instead of the current one.

I recreated the same exact program but in C++ with SFML2 using Visual Studio 2012 and has the same results. It is OK in fullscreen but has the issue in windowed mode.

I then recreated the same program in C++ except utilizing DirectX and there is no problems in Windowed mode or fullscreen.

I then recreated the same program in C++ with SFML2 on Ubuntu using the gcc compiler and Code::Blocks. It has no issue in windowed or fullscreen.

So it seems to me there is some kind of OpenGL driver issue on Nvidia in Windows 7. It could just be a bug in the Windows version of SFML2 before it even makes the call to OpenGL. I am going to code just straight to OpenGL instead of going through SFML to see if the problem still repeats itself.

I know this isnt any kind of physics or math issue on my part for the positioning as all I do each frame is do a +2 to the rectangle shapes x position every frame for this test.

Also put a breakpoint in to a conditional statement that if the x position is ever smaller than it was the last frame then it would hit the breakpoint and I could see it. I did make the exception that the breakpoint wouldnt trigger if it is when i manually set the x position to 0 while doing the screen wrap. This would let me detect if something was screwy with the simple math but it never hits the breakpoint saying that the x position is smaller than it was the last frame.

Anyone else have issues like this?

[Edit]Appologies for the formatting of this text. My work computer doesnt display this website correctly and isnt letting me put breaks in the text

Sponsor:

#2 ncsu121978   Members   -  Reputation: 519

Like
0Likes
Like

Posted 05 April 2013 - 08:43 PM

So I just did the test with c++ and straight OpenGL with no SFML and it still has the same issues.  Works ok in fullscreen but has the weird jerky jumping in Windowed mode.

 

I would really rather prefer to do this in SFML/OpenGL to keep it portable, but I need it in windowed mode to make use of the Debugger and if it is windowed then it looks jerky and messed up.






Old topic!
Guest, the last post of this topic is over 60 days old and at this point you may not reply in this topic. If you wish to continue this conversation start a new topic.



PARTNERS