Jump to content

  • Log In with Google      Sign In   
  • Create Account

D3D11DeviceContext::DrawIndexed Does'nt Draw anything


Old topic!
Guest, the last post of this topic is over 60 days old and at this point you may not reply in this topic. If you wish to continue this conversation start a new topic.

  • You cannot reply to this topic
8 replies to this topic

#1 clearner1   Members   -  Reputation: 120

Like
0Likes
Like

Posted 16 August 2014 - 09:46 AM

my program is Directx Program that draws a container cube within it smaller cubes....these smaller cubes fall by time i hope you understand what i mean...

The program isn't complete yet ...it should draws the container only ....but it draws nothing ...only the background color is visible... i only included what i think is needed ...

 

this is the routines that initialize the program

bool Game::init(HINSTANCE hinst,HWND _hw){
	Directx11 ::init(hinst , _hw);
	return LoadContent();
}

Directx11::init()

bool Directx11::init(HINSTANCE hinst,HWND hw){
	_hinst=hinst;_hwnd=hw;
	RECT rc;
	GetClientRect(_hwnd,&rc);
	height= rc.bottom - rc.top;
	width = rc.right - rc.left;
	UINT flags=0;
#ifdef _DEBUG
	flags |=D3D11_CREATE_DEVICE_DEBUG;
#endif
	HR(D3D11CreateDevice(0,_driverType,0,flags,0,0,D3D11_SDK_VERSION,&d3dDevice,&_featureLevel,&d3dDeviceContext));
	if (d3dDevice == 0 || d3dDeviceContext == 0)
		return 0;
	DXGI_SWAP_CHAIN_DESC sdesc;
	ZeroMemory(&sdesc,sizeof(DXGI_SWAP_CHAIN_DESC));
	sdesc.Windowed=true;
	sdesc.BufferCount=1;
	sdesc.BufferDesc.Format=DXGI_FORMAT_R8G8B8A8_UNORM;
	sdesc.BufferDesc.Height=height;
	sdesc.BufferDesc.Width=width;
	sdesc.BufferDesc.Scaling=DXGI_MODE_SCALING_UNSPECIFIED;
	sdesc.BufferDesc.ScanlineOrdering=DXGI_MODE_SCANLINE_ORDER_UNSPECIFIED;
	sdesc.OutputWindow=_hwnd;
	sdesc.BufferDesc.RefreshRate.Denominator=1;
	sdesc.BufferDesc.RefreshRate.Numerator=60;
	sdesc.Flags=0;
	sdesc.BufferUsage = DXGI_USAGE_RENDER_TARGET_OUTPUT;
	if (m4xMsaaEnable)
	{
		sdesc.SampleDesc.Count=4;
		sdesc.SampleDesc.Quality=m4xMsaaQuality-1;
	}
	else
	{
		sdesc.SampleDesc.Count=1;
		sdesc.SampleDesc.Quality=0;
	}
	IDXGIDevice *Device=0;
	HR(d3dDevice->QueryInterface(__uuidof(IDXGIDevice),reinterpret_cast <void**> (&Device)));
	IDXGIAdapter*Ad=0;
	HR(Device->GetParent(__uuidof(IDXGIAdapter),reinterpret_cast <void**> (&Ad)));
	IDXGIFactory* fac=0;
	HR(Ad->GetParent(__uuidof(IDXGIFactory),reinterpret_cast <void**> (&fac)));
	fac->CreateSwapChain(d3dDevice,&sdesc,&swapchain);
	ReleaseCOM(Device);
	ReleaseCOM(Ad);
	ReleaseCOM(fac);
	ID3D11Texture2D *back = 0;
	HR(swapchain->GetBuffer(0,__uuidof(ID3D11Texture2D),reinterpret_cast <void**> (&back)));
	HR(d3dDevice->CreateRenderTargetView(back,0,&RenderTarget));
	D3D11_TEXTURE2D_DESC Tdesc;
	ZeroMemory(&Tdesc,sizeof(D3D11_TEXTURE2D_DESC));
	Tdesc.BindFlags = D3D11_BIND_DEPTH_STENCIL;
	Tdesc.ArraySize = 1;
	Tdesc.Format= DXGI_FORMAT_D24_UNORM_S8_UINT;
	Tdesc.Height= height;
	Tdesc.Width = width;
	Tdesc.Usage = D3D11_USAGE_DEFAULT;
	Tdesc.MipLevels=1;
	if (m4xMsaaEnable)
	{
		Tdesc.SampleDesc.Count=4;
		Tdesc.SampleDesc.Quality=m4xMsaaQuality-1;
	}
	else
	{
		Tdesc.SampleDesc.Count=1;
		Tdesc.SampleDesc.Quality=0;
	}
	HR(d3dDevice->CreateTexture2D(&Tdesc,0,&depthview));
	HR(d3dDevice->CreateDepthStencilView(depthview,0,&depth));
	d3dDeviceContext->OMSetRenderTargets(1,&RenderTarget,depth);
	D3D11_VIEWPORT vp;
	vp.TopLeftX=0.0f;
	vp.TopLeftY=0.0f;
	vp.Width = static_cast <float> (width);
	vp.Height= static_cast <float> (height);
	vp.MinDepth = 0.0f;
	vp.MaxDepth = 1.0f;
	d3dDeviceContext -> RSSetViewports(1,&vp);
	return true;

LoadContent() Loads The Effect File No proplem in loading the effect file

 

this is the routine that creates the container and the smaller cubes meshes

bool Game::GeoBuild(){
	CreateInputLayout();
	CreateRasterizerState();
	CreateBox(30.0,30.0,30.0,Build);
	CreateBox(3.0,3.0,3.0,Piese);
	SetBuild(&B);

	build_vers_index = 0;
	build_vers_count= Build.vertices.size();
	build_ind_index= 0;
	build_ind_count=Build.indices.size();

	piese_vers_index = build_vers_count;
	piese_vers_count= Piese.vertices.size();
	piese_ind_index= build_ind_count;
	piese_ind_count=Piese.indices.size();

	UINT k=0;
	std::vector <Vertex> Vers(piese_vers_count + build_vers_count);
	for (UINT i = 0; i < build_vers_count; i++,k++)
	{
		XMStoreFloat4(&Build.vertices[i].Color,(XMVECTOR)Colors::Red);
		Vers[k]=Build.vertices[i];
	}
	for (UINT i = 0; i < piese_vers_count; i++ , k++)
	{
		XMStoreFloat4(&Piese.vertices[i].Color,(XMVECTOR)Colors::Green);
		Vers[k]=Piese.vertices[i];
	}
	

	D3D11_BUFFER_DESC desc;
	desc.BindFlags=D3D11_BIND_VERTEX_BUFFER;
	desc.ByteWidth=sizeof(Vertex) * (piese_vers_count + build_vers_count);
	desc.CPUAccessFlags=0;
	desc.MiscFlags=0;
	desc.Usage=D3D11_USAGE_IMMUTABLE;

	D3D11_SUBRESOURCE_DATA Data;
	ZeroMemory(&Data,sizeof(D3D11_SUBRESOURCE_DATA));
	Data.pSysMem=&Vers[0];

	HR(d3dDevice->CreateBuffer(&desc,&Data,&vertices));
	std::vector<UINT> inds(piese_ind_count + build_ind_count);
	k=0;
	for (UINT i = 0; i < build_ind_count; i++,k++)
	{
		inds[k]=Build.indices[i];
	}
	for (UINT i = 0; i < piese_ind_count; i++ , k++)
	{
		inds[k]=Piese.indices[i];
	}
	
	desc.BindFlags=D3D11_BIND_INDEX_BUFFER;
	desc.ByteWidth=sizeof(UINT) * inds.size();
	desc.CPUAccessFlags=0;
	desc.MiscFlags=0;
	desc.Usage=D3D11_USAGE_IMMUTABLE;
	ZeroMemory(&Data,sizeof(D3D11_SUBRESOURCE_DATA));
	Data.pSysMem=&inds[0];
	HR(d3dDevice->CreateBuffer(&desc,&Data,&indices));

	return true;
}

SetBuild() Prepare the matrices inside the container for the smaller cubes ....i didnt program it to draw the smaller cubes yet

 

and this the function that draws the scene

void Game::Render(){
	d3dDeviceContext->ClearRenderTargetView(RenderTarget,reinterpret_cast <const float*> (&Colors::LightSteelBlue));
	d3dDeviceContext->ClearDepthStencilView(depth,D3D11_CLEAR_DEPTH | D3D11_CLEAR_STENCIL,1.0f,0);

	d3dDeviceContext-> IASetInputLayout(_layout);
	d3dDeviceContext-> IASetPrimitiveTopology(D3D10_PRIMITIVE_TOPOLOGY_TRIANGLELIST);
	d3dDeviceContext->IASetIndexBuffer(indices,DXGI_FORMAT_R32_UINT,0);
	UINT strides=sizeof(Vertex),off=0;
	d3dDeviceContext->IASetVertexBuffers(0,1,&vertices,&strides,&off);
	
	D3DX11_TECHNIQUE_DESC des;
	Tech->GetDesc(&des);Floor * Lookup;
	std::vector<XMFLOAT4X4> filled;
	XMMATRIX V=XMLoadFloat4x4(&View),P = XMLoadFloat4x4(&Proj);
	XMMATRIX vp = V * P;XMMATRIX wvp;XMFLOAT4X4 fwvp;
	for (UINT i = 0; i < des.Passes; i++)
	{
		d3dDeviceContext->RSSetState(BuildRast);
		wvp = XMLoadFloat4x4(&(B.Memory[0].Pieces[0])) * vp;
		XMStoreFloat4x4(&fwvp,wvp);
		HR(ShadeMat->SetMatrix(reinterpret_cast<float*> ( &wvp)));
		HR(Tech->GetPassByIndex(i)->Apply(0,d3dDeviceContext));
		d3dDeviceContext->DrawIndexed(build_ind_count,build_ind_index,build_vers_index);

		d3dDeviceContext->RSSetState(PieseRast);
		UINT r1=B.GetSize(),r2=filled.size();
		for (UINT j = 0; j < r1; j++)
		{
			Lookup = &B.Memory[j];
			for (UINT r = 0; r < Lookup->filledindeces.size(); r++)
			{
				filled.push_back(Lookup->Pieces[Lookup->filledindeces[r]]);
			}
		}
		for (UINT j = 0; j < r2; j++)
		{
			ShadeMat->SetMatrix( reinterpret_cast<const float*> (&filled[i]));
			Tech->GetPassByIndex(i)->Apply(0,d3dDeviceContext);
			d3dDeviceContext->DrawIndexed(piese_ind_count,piese_ind_index,piese_vers_index);
		}
	}
	HR(swapchain->Present(0,0));
}


Sponsor:

#2 Jason Z   Crossbones+   -  Reputation: 5086

Like
3Likes
Like

Posted 16 August 2014 - 10:04 AM

Some common things to check are:

 

1. Your geometry is being transformed out of the viewport (possibly due to matrices being incorrect).

2. Your geometry is being culled by the back face culling check in the rasterizer (test this by disabling back face culling).

3. Your pixels are being discarded by the depth test (are you clearing the depth buffer each frame?).

 

Most of these cases can be found quickly with the graphics debugger (on Win8) or perhaps PIX (on some Win7 systems without the platform update).



#3 clearner1   Members   -  Reputation: 120

Like
0Likes
Like

Posted 16 August 2014 - 10:24 AM

yes i am clearing the depth stencil buffer each frame is there any problem?...

my rasterizer state  is setted on CULL_MODE_FRONT .....because i want to see what in the container.....

i can't use PIX it always crashes even with the correctly working programs (i am using win7)..... i checked camera and matrices multiple Times and i even increased the Length of camera radius

but stills nothing ...

Thanks for your time



#4 Buckeye   Crossbones+   -  Reputation: 5045

Like
0Likes
Like

Posted 16 August 2014 - 12:10 PM

You have some unusual code snippets. Are these what you intend?

UINT strides=sizeof(Vertex),off=0;
// did you mean
// UINT off = 0;
...
Tech->GetDesc(&des);Floor * Lookup; // "Floor * Lookup" does nothing

As Jason Z mentioned, have you checked that the geometry you create is within the view volume?

 

my rasterizer state  is setted on CULL_MODE_FRONT

 

Have you defined CULL_MODE_FRONT yourself, or do you intend D3D11_CULL_FRONT?

 

I would suggest you try rendering the cube normally - i.e., D3D11_CULL_BACK - and get that working.


Please don't PM me with questions. Post them in the forums for everyone's benefit, and I can embarrass myself publicly.


#5 clearner1   Members   -  Reputation: 120

Like
0Likes
Like

Posted 16 August 2014 - 10:37 PM


You have some unusual code snippets. Are these what you intend?
UINT strides=sizeof(Vertex),off=0;
// did you mean
// UINT off = 0;
...
Tech->GetDesc(&des);Floor * Lookup; // "Floor * Lookup" does nothing

As Jason Z mentioned, have you checked that the geometry you create is within the view volume?

yes i mean off =0, Lookup is variable to lookup the matrices of the smaller cubes there is no smaller cubes now so it should do nothing

 


Have you defined CULL_MODE_FRONT yourself, or do you intend D3D11_CULL_FRONT?
 
I would suggest you try rendering the cube normally - i.e., D3D11_CULL_BACK - and get that working.

 i set it to the default rasterizer state (RSSetState(0)) also changed the camera position to (0.0,0.0,0.0) and and the focus to (15.0,15.0,15.0) and radius to 50.0

is there anything else beside what jason said that can fail drawing ...i am new to this so there might be some deep details i missed...thanks



#6 clearner1   Members   -  Reputation: 120

Like
0Likes
Like

Posted 17 August 2014 - 10:14 AM

Thanks Jason Z ..and Buckeye 

it is solved ....The Problem is simply 

in GeoBuild() (Mentioned in the Post )

std::vector<UINT> inds(piese_ind_count + build_ind_count); //cause of the bug
std::vector<UINT> inds                                     //works fine

i dont know why and how but i guess std::vector constructor fills its element by some values which corrupt the index buffer....

thanks all for your time



#7 Jason Z   Crossbones+   -  Reputation: 5086

Like
1Likes
Like

Posted 19 August 2014 - 05:14 AM

Just  a follow up, if you pass an integer to the std::vector constructor, it will create a vector with that many elements in it that are default constructed if you don't pass a second value.  This is called the 'fill' constructor.  Since UINT doesn't have a default constructor mechanism, you end up with the contents of memory in your vector.

 

See #2 here: http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/vector/


Edited by Jason Z, 19 August 2014 - 05:15 AM.


#8 Mona2000   Members   -  Reputation: 604

Like
2Likes
Like

Posted 19 August 2014 - 05:29 AM

Since UINT doesn't have a default constructor mechanism, you end up with the contents of memory in your vector.

 

The parameter is declared as const value_type& val = value_type(), so it will perform zero initialization for built-in types:

int a; // garbage
int b = int(); // zero initialized


#9 Jason Z   Crossbones+   -  Reputation: 5086

Like
0Likes
Like

Posted 19 August 2014 - 08:17 AM

 

Since UINT doesn't have a default constructor mechanism, you end up with the contents of memory in your vector.

 

The parameter is declared as const value_type& val = value_type(), so it will perform zero initialization for built-in types:

int a; // garbage
int b = int(); // zero initialized

Good call - I just tried it out and you are 100% correct.  I wonder how the OP was getting garbage in the vector then... I suppose if he has all 0's in the index buffer, and then pushes back all of his indices, it would look like a ton of senseless indices, but I don't know...

 

Thanks for the correction.






Old topic!
Guest, the last post of this topic is over 60 days old and at this point you may not reply in this topic. If you wish to continue this conversation start a new topic.



PARTNERS