Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

MidSyn

Webhost --- Speed

Recommended Posts

Hello, could I ask folks for a small favour? Go to www.midnightsynergy.com, and let me know how long it takes before the site appears on screen. For me, it takes forever (a good 20 secs... and then suddenly the site starts loading), and I''m worried that if this is the case for most people that a lot of users don''t worry waiting before the site loads. When I talk to my host (Dellhost), they tell me they can''t see anything, and that things work fast on their end... so I''m curious to see how well the site loads for other people (it happens at two different computers using different internet connections). Thanks in advance! Patrick

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wow, thanks for the quick replies.

I wonder why it''s so slow on my two systems (one modem, one T1). In either case, absolutely nothing happens for about 20 seconds (Internet Explorer just shows a white page, at the bottom it says "site contacted, waiting for reply"), and then zoom, the site loads in an instant. Bizarre.

If anyone else does encounter the above, please let me know.

Thanks again!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
It took about 10 seconds for me...

It sounds like a DNS problem to me, once I''ve loaded it the first time, subsequent pages happen really fast (< 1 second) so it seems it''s just the first time it has to resolve your name...

If I had my way, I''d have all of you shot!


codeka.com - Just click it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Grumble grumble... just checked with my brother, he has the same things as me, and lives on the other side of the continent (NY). Traceroute doesn''t show anything abnormal.

Maybe the ''net doesn''t like my family?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ironside...not that I would use anything but IE, but don''t you think you might be a little biased?

Anyway, I just tried accessing your page from work. Here is the thing. The first time I went to it with IE it took 16 seconds to load. If I then closed IE, cleared its cache and everything, every time after that it took about 1 second to load. I then went to all the other browsers and they took about a second to load too.

I dont think this is a browser issue like I suggested. One of 3 things is probably happening.

One could be that your web server''s hard drive is slow or the system is thrashing it. The first time you request a script thats not already in memory it takes a long time for it to get into memory. Once its in memory it executes quickly. I don''t think this is the situation because other scripts on your site load load much quicker (although the server could be precaching them).

The second possibility is that the server is SO underused that it actually goes into power saving mode and puts the hard drives to sleep. When it receives a request, 20 seconds sounds like a normal time to wake from a sleep. If this site is on a commercial webhost, its unlikely that powersaving would be enabled, but who knows who they have running the servers.

The third possibility is that there is a web cache somewhere between here and there. The web cache may be slow to respond if the file isnt already in the cache. The caching could be done at the web host, at your ISP, or by someone in between. Here at work (a university), we have a 3 layered cache system. We host our own cache, which cascades into out ISPs cache, which cascades into a 3rd cache (don''t know who the 3rd one belongs to).

Ron Frazier
Kronos Software
www.kronos-software.com
Miko & Molly - Coming July 2002

Share this post


Link to post
Share on other sites
Thanks again for all the replies... especially LordKronos - I will see if I can figure out if any of your suggestions apply. BTW, looking forward to seeing more about Miko & Molly.

Share this post


Link to post
Share on other sites
quote:
Original post by MidSyn
BTW, looking forward to seeing more about Miko & Molly.

Im working on getting up a site tonight (crossing fingers). Keep an eye on the Announcements forum, as I will be posting there soon (probably tomorrow).

P.S. I just tried your site again. This time I loaded it in Mozilla first and it took 18 seconds. Refreshed it and it reloaded immediately. I then tried other browsers and they all came up instantly. I'm really suspicious of a powersaving mode.

Ron Frazier
Kronos Software
www.kronos-software.com
Miko & Molly - Taking Puzzle Games to A Whole New Dimension

[edited by - LordKronos on July 31, 2002 2:59:35 PM]

Share this post


Link to post
Share on other sites
quote:
Original post by LordKronos
Ironside...not that I would use anything but IE, but don''t you think you might be a little biased?


Me? biased towards Msft products? Never!

Share this post


Link to post
Share on other sites