Jump to content
  • Advertisement
Sign in to follow this  
thecoast47

Using OpenGL with SDL

This topic is 2577 days old which is more than the 365 day threshold we allow for new replies. Please post a new topic.

If you intended to correct an error in the post then please contact us.

Recommended Posts

So im trying to use OpenGL with SDL..
I've read some tutorials on how to set up OpenGl with SDL but they don't work.

Right now all i want to do is draw a simple triangle on the screen but i cant figure out how to initalize OpenGL without getting
"undefined reference to ' INSERT OPENGL FUNCTION HERE' "

Here is what i've got for the code:

#ifdef __cplusplus
#include <cstdlib>
#else
#include <stdlib.h>
#endif
#ifdef __APPLE__
#include <SDL/SDL.h>
#else
#include <SDL.h>
#endif
#include "SDL_opengl.h"
#include <GL/gl.h>
#include <GL/glu.h>

SDL_Surface* drawContext;
SDL_Event event;
Uint32 flags;

int main ( int argc, char** argv ){
//void draw_screen( void );
void InitOpenGL(int width , int height);
void ListenForEvents(SDL_Event & event);

int error;
error = SDL_Init(SDL_INIT_EVERYTHING);
atexit(SDL_Quit);

SDL_GL_SetAttribute(SDL_GL_DEPTH_SIZE, 16);
SDL_GL_SetAttribute(SDL_GL_RED_SIZE, 8);
SDL_GL_SetAttribute(SDL_GL_GREEN_SIZE, 8);
SDL_GL_SetAttribute(SDL_GL_BLUE_SIZE, 8);
SDL_GL_SetAttribute(SDL_GL_ALPHA_SIZE, 8);

flags = SDL_OPENGL | SDL_FULLSCREEN;
drawContext = SDL_SetVideoMode(640, 480, 0, flags);
InitOpenGL (640,480);



while(true){
SDL_PollEvent(&event);
ListenForEvents(event);
}
return 0;
}
void ListenForEvents(SDL_Event & event){
if(event.type == SDL_QUIT){
exit(1);
}else{
switch(event.key.keysym.sym){
case SDLK_ESCAPE:
exit(1);
break;
}
}
SDL_GL_SwapBuffers( );
SDL_Delay(20);
}
void InitOpenGL(int width , int height){
float ratio = (float) width / (float) height;

/* Our shading model--Gouraud (smooth). */
glShadeModel( GL_SMOOTH );

/* Culling. */
glCullFace( GL_BACK );
glFrontFace( GL_CCW );
glEnable( GL_CULL_FACE );

/* Set the clear color. */
glClearColor( 0, 0, 0, 0 );

/* Setup our viewport. */
glViewport( 0, 0, width, height );

/*
* Change to the projection matrix and set
* our viewing volume.
*/
glMatrixMode( GL_PROJECTION );
glLoadIdentity( );
/*
* EXERCISE:
* Replace this with a call to glFrustum.
*/
gluPerspective( 60.0, ratio, 1.0, 1024.0 );
}


So my question is : Can anyone Tell me where i went wrong and how i can fix this?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
Make sure you're linking to the OpenGL library or libraries. (The details will depend on the development environment.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Make sure you're linking to the OpenGL library or libraries. (The details will depend on the development environment.)


Yeah...the problem was letting code blocks handle linking SDL.
I had to change the way i set up SDL libraries and add links in the build options.
Problem solved I'm happily, and successfully, rendering 3D cubes with no problems.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Advertisement
×

Important Information

By using GameDev.net, you agree to our community Guidelines, Terms of Use, and Privacy Policy.

Participate in the game development conversation and more when you create an account on GameDev.net!

Sign me up!